VIANOČNÁ VEGÁNSKA „RYBKA“ SO ŠALÁTOM
Ingredience
ŠALÁT:
500 g
zemiakov ZELOVOC
100 g
mrkvy ZELOVOC
30 g
mrazeného hrášku Dobrá cena
5
kyslých uhoriek Tradičná kvalita
1
menšia cibuľa ZELOVOC
2 PL
nálevu z kyslých uhoriek/citrónovej šťavy
čierne korenie Dobrá cena
soľ
VEGÁNSKA MAJONÉZA:
150 g
červenej šošovice
60 ml
slnečnicového oleja Coop PREMIUM
1 PL
citrónovej šťavy
1 - 2 PL
horčice Mamičkine dobroty
soľ
ZELEROVÁ "RYBKA"
500 g
hlavy zeleru
80 g
hladkej múky Dobrá cena
120 ml
vody
80 g
kukuričnej strúhanky
2 PL
nori vločiek
soľ
Postup
Dáme si variť zemiaky v šupke a mrkvu uvaríme do mäkka.
Zatiaľ si pripravíme majonézu: Červenú šošovicu si mierne rozvaríme. Po uvarení ju prepláchneme, necháme vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom spolu s olejom a jednou lyžicou citrónovej šťavy, horčice a 1/2 ČL soli. Mixujeme dohladka.
Zemiaky necháme vychladnúť, potom ošúpeme a nakrájame alebo pretlačíme. Hrášok a na jemno nasekanú cibuľku, kyslé uhorky, mrkvu pridáme k zemiakom. Spolu s majonézou všetko premiešame. Na záver ho dochutíme soľou, korením prípadne šťavou z uhoriek.
Zeler si očistíme a nakrájame na ľubovoľné tvary hrubé približne 1 centimeter. Plátky varíme v dobre osolenej vode 15 - 20 minút, až kým nie je veľmi mäkký. Zeler necháme vychladnúť a zatiaľ sa pripravíme na obaľovanie. Do jedného taniera pridáme múku, do druhého múku rozmiešanú s vodou a štipkou soli, v treťom tanieri si zmiešame kukuričnú strúhanku s nori vločkami. Plátky zeleru z oboch strán obaľujeme v múke, múke s vodou a následne v strúhanke. Vyprážame z oboch strán dozlatista.