VEĽKONOČNÝ PLETENEC
Ingredience
230 g
hladkej pšeničnej múky Dobrá cena
100 g
polohrubej múky Dobrá cena
165 ml
mandľového mlieka
80 g
hnedého kryštálového cukru
25 g
čerstvého droždia
35 g
brusníc
30 ml
rumu
30 ml
horúcej vody
35 g
mandlí a vlašských orechov
70 g
rastlinného masla
1/2 ČL
mletej vanilky
1/2 ČL
soli
kôra z citróna Zelovoc
2 PL
nálevu z cícera
2 PL
mandľového mlieka
2 PL
agáve
mandle - plátky
100 g
kryštálového cukru
100 ml
vody
Postup
V miske preosejeme múky, spravíme do nich jamku, do ktorej nalejeme vlažné mlieko, cukor, a nadrobíme droždie. Všetky ingrediencie v jamke zmiešame s trochou múky tak, aby vzniklo cestíčko a to necháme 10 – 20 minút postáť.
Zatiaľ si do rumu a horúcej vody namočíme brusnice, orechy a mandle nasekáme na drobno.
Keď vidíme že droždie zhustlo a vznikli bublinky, pridáme k tomu rastlinné maslo izbovej teploty, vanilku, soľ a kôru z citróna. Všetko zmiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Keď je cesto skoro hotové, pridáme scedené a vysušené brusnice a oriešky. Zapracujeme do cesta a vytvoríme bochník. Necháme ho pod utierkou kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
Keď cesto naberie objem, predložíme ho na dosku, rozdelíme na 3 rovnaké časti. Z každej z nich vyšúľame asi 60 cm dlhý pás. Všade rovnako hrubý. Z 3 pásov upletieme vrkoč prekladaním krajných časti do stredu.
Na pečenie budeme potrebovať formu na tortu s priemerom 20 cm, vystlaný papierom na pečenie. Vrkoč vložíme do formy po obvode a do stredu vložíme sklenený pohár, ktorý bude držať tvar venca.
V malej miske zmiešame aquafarbu, mlieko a agáve. Pletenec touto zmesou potrieme, posypeme ho mandľovými plátkami a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry ho potrieme cukrovým rozvarom, ktorý si pripravíme tak, že v menšom hrnčeku zmiešame cukor a vodu v pomere 1:1. Zmes privedieme k varu a miešame pokým sa cukor rozpustí. Vznikne priesvitný sirup. Necháme vychladnúť. Môžeme ho zavrieť do pohára a v chladničke vydrží pár týždňov. Veľkonočnému pletencu dodá krásny lesk.