Uložiť
Porcie 20
Príprava
150 min.
Náročnosť
Cena

SVIATOČNÝ VEGÁNSKY ŠTEDRÁK

Ingredience

CESTO
300 ml
rastlinného nápoja (napr. mandľového)
500 g
hladkej špaldovej múky
200 g
trstinového cukru COOP Premium
20 g
droždia Tradičná kvalita (alebo domáci kvások)
150 g
rastlinného tuku
štipka soli
MAKOVÁ PLNKA
200 ml
rastlinného nápoja (napr. mandľového)
200 g
mletého maku Tradičná kvalita
3 PL
trstinového cukru COOP Premium
ORECHOVÁ PLNKA
200 ml
rastlinného nápoja (napr. lieskovcového/mandľového)
200 g
mletých vlašských orechov
3 PL
trstinový cukor Coop Premium
TOFU TVAROHOVÁ PLNKA
200 ml
rastlinného nápoja
2 ks
tofu natural
čerstvá citrónová kôra
štipka mletej vanilky
LEKVÁROVÁ PLNKA
hustý slivkový lekvár Tradičná kvalita

Postup

Do väčšej misky si dáme múku, cukor a urobíme jamku. Do jamky pridáme kvások, ktorý si pripravíme nasledovne. Do jamky nalejeme 50 ml rastlinného nápoja, nadrobíme droždie, pridáme troška cukru a štipku soli. Počkáme, kým sa nám na kvásku vytvoria bublinky. Následne pridáme roztopené rastlinné maslo a zvyšok makového sna, ktoré si jemne zohrejeme. Keď je cesto dobre vypracované, nemalo by sa lepiť na varešku. Ak sa lepí, pridáme ešte trocha múky. Potom dáme misku s cestom na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť cca 40 minút. V malých hrncoch budeme pripravovať plnky. Mak s makovým snom a cukrom povaríme dokým nám hmota nezhustne. To iste urobíme aj s orechovou plnkou. Tvarohovú tofu plnku pripravíme tak, že si nadrobíme obidva tofu do misky, nastrúhame čerstvú kôru z citróna, pridáme cukor, štipku mletej vanilky a rastlinného nápoja. Rukou popučíme aby nám vznikla konzistencia tvarohu. Keď nám cesto nakysne, môžeme sa pustiť do vrstvenia. Zo začiatku si z cesta odložíme menší kus, ktorý použijeme na mriežku. Potom si cesto rozdelíme na 4 časti. Do vymastenej formy dáme vyvaľkanú vrstvu cesta, potom dáme vrstvu slivkového lekváru. Opäť preložíme cestom a pridáme orechovú plnku. Preložíme cestom a pridáme tvarohovú plnku. Posledný krát preložíme cestom a na vrch pôjde maková plnka, ktorej vrch dozdobíme mriežkou z odloženého kúsku cesta. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 30 minút na 150 °C a potom zvýšime teplotu na 170 °C a pečieme ďalšiu pol hodinu.
Recept → SVIATOČNÝ VEGÁNSKY ŠTEDRÁK

Ohodnotiť recept

Kategórie

Vyskúšajte tiež

DOMÁCI JABLKOVÝ KOLÁČ S PÍNIOVÝMI ORIEŠKAMI A VANILKOVÝM KRÉMOM
avatar

Dušan varí: DOMÁCI JABLKOVÝ KOLÁČ S PÍNIOVÝMI ORIEŠKAMI A VANILKOVÝM KRÉMOM

Prejsť na recept