Uložiť
Porcie 6
Príprava
60 min.
Náročnosť
Cena

CIBUĽOVÝ CHLIEB S CIBUĽOVOU NÁTIERKOU

Ingredience

Ražný kváskový chlieb:
150 g
ražnej celozrnnej múky na kváskovanie
200 g
vlažnej vody
1 PL
materského kvásku
Po vykvasení štartéra:
300 g
ražnej celozrnnej múky na kváskovanie
210 – 230 g
vlažnej vody (podľa savosti múky)
1,5 – 2 ČL
soli
Nátierka:
2
cibule Zelovoc
2
baklažány
6
strúčikov cesnaku Zelovoc
2 ks
údené tofu
korenie Dobrá cena
soľ
petržlenová vňať Zelovoc
sušená cibuľka

Postup

Nátierka: V rúre pečieme cibuľu spolu s cesnakom a baklažánom. Necháme vychladnúť, vymixujeme s tofu a dochutíme. Vrch posypeme sušenou cibuľkou. Ražný kváskový chlieb: Suroviny premiešame spolu v miske lyžicou, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme na linke kvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu. Keď je štartér vykvasený, následne pridáme ražnú celozrnnú múku na kváskovanie, vlažnú vody a soľ. V druhej mise dôkladne premiešame múku so soľou. Do správne vykvaseného štartéru pridáme vodu a rozmiešame. Následne prisypeme múku a poriadne zmiešame vareškou tak, aby každé zrnko múky prišlo do kontaktu s vodou a štartérom. Ale pozor, cesto nemiesime, len chvíľu miešame! Následne prekryjeme nádobu s cestom potravinárskou fóliou a necháme na linke oddychovať 1,5 hodiny. Nádobu na biskupský chlieb vymastíme rastlinným maslom. Cesto pomocou lyžice premiestnime do pripravenej nádoby, povrch uhladíme lyžicou a zasypeme 1 – 2 polievkovými lyžicami ražnej celozrnnej múky tak, aby bolo cesto múkou úplne zakryté a na koniec pridáme nakrájanú cibuľku. Vrch netreba už ničím prekrývať. Cesto vo forme necháme finálne vykvasiť cca 1,5 hodiny. Keď vidíme, že sa cesto dvíha a múka na povrchu cesta praská, rozohrejeme rúru (horný + dolný ohrev) na 250 °C. Na dno rúry od začiatku nahrievania uložíme plech alebo inú nádobu na zaparovanie. Keď je rúra rozohriata, vykvasený ražný chlieb prenesieme v nádobe do rúry a do spodnej nádoby vylejeme cca 2 dcl teplej vody. Dvierka rúry rýchlo zatvoríme a teplotu hneď stiahneme na 220 °C. Pečieme takto 25 minút. Následne stiahneme teplotu na 200 °C a pečieme ešte 35 minút. Ražný chlieb vyberieme z rúry a vyklopíme ho z nádoby. Upečený chlieb je na celom povrchu pevný. Necháme ho úplne vychladnúť na mriežke. Krájať by sa mal úplne vychudnutý, ideálne po 12 hodinách.
Recept → CIBUĽOVÝ CHLIEB S CIBUĽOVOU NÁTIERKOU

Ohodnotiť recept

Vyskúšajte tiež

SEDLIACKA CIBUĽOVÁ POLIEVKA S PARMEZÁNOVÝM CHIPSOM
avatar

Dušan varí: SEDLIACKA CIBUĽOVÁ POLIEVKA S PARMEZÁNOVÝM CHIPSOM

Prejsť na recept