Postup
Nátierka:
V rúre pečieme cibuľu spolu s cesnakom a baklažánom. Necháme vychladnúť, vymixujeme s tofu a dochutíme. Vrch posypeme sušenou cibuľkou.
Ražný kváskový chlieb:
Suroviny premiešame spolu v miske lyžicou, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme na linke kvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu.
Keď je štartér vykvasený, následne pridáme ražnú celozrnnú múku na kváskovanie, vlažnú vody a soľ.
V druhej mise dôkladne premiešame múku so soľou. Do správne vykvaseného štartéru pridáme vodu a rozmiešame. Následne prisypeme múku a poriadne zmiešame vareškou tak, aby každé zrnko múky prišlo do kontaktu s vodou a štartérom. Ale pozor, cesto nemiesime, len chvíľu miešame!
Následne prekryjeme nádobu s cestom potravinárskou fóliou a necháme na linke oddychovať 1,5 hodiny.
Nádobu na biskupský chlieb vymastíme rastlinným maslom.
Cesto pomocou lyžice premiestnime do pripravenej nádoby, povrch uhladíme lyžicou a zasypeme 1 – 2 polievkovými lyžicami ražnej celozrnnej múky tak, aby bolo cesto múkou úplne zakryté a na koniec pridáme nakrájanú cibuľku. Vrch netreba už ničím prekrývať.
Cesto vo forme necháme finálne vykvasiť cca 1,5 hodiny. Keď vidíme, že sa cesto dvíha a múka na povrchu cesta praská, rozohrejeme rúru (horný + dolný ohrev) na 250 °C.
Na dno rúry od začiatku nahrievania uložíme plech alebo inú nádobu na zaparovanie.
Keď je rúra rozohriata, vykvasený ražný chlieb prenesieme v nádobe do rúry a do spodnej nádoby vylejeme cca 2 dcl teplej vody.
Dvierka rúry rýchlo zatvoríme a teplotu hneď stiahneme na 220 °C. Pečieme takto 25 minút.
Následne stiahneme teplotu na 200 °C a pečieme ešte 35 minút.
Ražný chlieb vyberieme z rúry a vyklopíme ho z nádoby. Upečený chlieb je na celom povrchu pevný. Necháme ho úplne vychladnúť na mriežke. Krájať by sa mal úplne vychudnutý, ideálne po 12 hodinách.