VEĽKONOČNÝ CHLEBÍK
Ingredience
30 g
droždia Tradičná kvalita
1 PL
cukru
100 ml
vlažného mlieka Mamičkine dobroty
1 PL
hladkej múky Dobrá cena
300 g
hladkej pšeničnej múky
100 g
hladkej špaldovej múky
200 ml
bieleho víne
50 ml
oleja Coop PREMIUM
2
vajcia Coop PREMIUM
soľ + hrubá soľ na posypanie
maslo Tradičná kvalita
150 g
slaniny Dobrá cena
100 g
tvrdého syra
20 g
tekvicových semiačok
100 g
sušených paradajok v oleji
Postup
Z droždia, cukru, mlieka a múky si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Pšeničnú múku zmiešame so špaldovou, pridáme nakysnutý kvások, víno, olej, vajce, soľ a vypracujeme cesto a necháme na teplom mieste nakysnúť.
Slaninu nakrájame na kocky, opražíme a necháme vychladnúť. Syr nastrúhame a zmiešame so semiačkami. Paradajky scedíme a nakrájame.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti a každý rozvaľkáme na cca 35 x 15 cm. Prvú časť posypeme slaninou a stočíme. Druhú časť posypeme zmesou zo syra a semiačok a stočíme. Tretiu časť posypeme paradajkami a stočíme. Pripravené záviny pletieme do vrkoča a vložíme do vymastenej formy. Rúru vyhrejeme na 175 °C. Vrkoč potrieme vyšľahaným vajcom, posypeme hrubou soľou a v rúre pečieme 30 minút.