Uložiť
Porcie 8
Príprava
60 min.
Náročnosť
Cena

JAMAJSKÝ VIANOČNÝ KOLÁČ

Ingredience

100 g
sušeného ovocia (hrozienka sultánky, sušené slivky Tradičná kvalita)
100 g
kandizovaného ovocia
100 g
vegan masla
100 ml
Tuzemskej liehoviny Tradičná kvalita
100 ml
portského vína alebo ovocnej šťavy
200 g
trstinového cukru Tradičná kvalita
1 bal.
kypriaceho prášku Tradičná kvalita
1 bal.
vegan náhrady vajíčok
1 KL
mletej škorice Dobrá cena
kôru z 1 pomaranča Zelovoc
400 g
hladkej múky Dobrá cena
vegan kyslú smotanu alebo mascarpone
2 PL
strúhaného kokosu Tradičná kvalita
javorový sirup

Postup

V panvici zalejeme malé kúsky sušeného ovocia 100 ml „rumu“. Postavíme na sporák a pomaly privedieme k varu. 

Na nízkom plameni varíme ešte 5 minút za stáleho miešania. Necháme vychladnúť.  Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie. V miske dôkladne rozšľaháme do mäkka maslo s cukrom. Zmiešame múku, vegánsku náhradu vajíčok, korenie a prášok do pečiva. Pomaly zapracujeme do tejto zmesi maslo s cukrom. Dôkladne vymiesime polotuhé cesto. Ak je príliš tuhé, pridáme trochu slivkového sirupu. Do takto pripraveného cesta vmiešame zmes sušeného ovocia s rumom.  Rúru predhrejeme na 150 °C. Cesto vylejeme do formy a pečieme približne 50 minút. 

Hotový koláč necháme vychladnúť a zatiaľ si ešte zmiešame vegan mascarpone alebo smotanu s cukrom, strúhaným kokosom a javorovým sirupom. Koláč na záver potrieme hrubšou vrstvou tejto smotanovej polevy a dozdobíme kandizovaným ovocím.

Recept → JAMAJSKÝ VIANOČNÝ KOLÁČ

Ohodnotiť recept

Vyskúšajte tiež

POŠÍROVANÁ TRESKA S KELOM A ZEMIAKMI
avatar

Dušan varí: POŠÍROVANÁ TRESKA S KELOM A ZEMIAKMI

Prejsť na recept