JAMAJSKÝ VIANOČNÝ KOLÁČ
Ingredience
Postup
V panvici zalejeme malé kúsky sušeného ovocia 100 ml „rumu“. Postavíme na sporák a pomaly privedieme k varu.
Na nízkom plameni varíme ešte 5 minút za stáleho miešania. Necháme vychladnúť. Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie. V miske dôkladne rozšľaháme do mäkka maslo s cukrom. Zmiešame múku, vegánsku náhradu vajíčok, korenie a prášok do pečiva. Pomaly zapracujeme do tejto zmesi maslo s cukrom. Dôkladne vymiesime polotuhé cesto. Ak je príliš tuhé, pridáme trochu slivkového sirupu. Do takto pripraveného cesta vmiešame zmes sušeného ovocia s rumom. Rúru predhrejeme na 150 °C. Cesto vylejeme do formy a pečieme približne 50 minút.
Hotový koláč necháme vychladnúť a zatiaľ si ešte zmiešame vegan mascarpone alebo smotanu s cukrom, strúhaným kokosom a javorovým sirupom. Koláč na záver potrieme hrubšou vrstvou tejto smotanovej polevy a dozdobíme kandizovaným ovocím.