CVIKLOVO-ZEMIAKOVÝ GRATIN
Ingredience
5 vetvičiek
šalvie
3 PL
masla Tradičná kvalita
750 g
cvikly
1
pomaranč ZELOVOC
100 ml
zeleninového vývaru
800 g
zemiakov ZELOVOC
50 g
gorgonzoly
50 g
vlašských orechov
100 ml
mlieka Tradičná kvalita
200 ml
smotany na šľahanie Mamičkine dobroty
soľ
mleté čierne korenie Dobrá cena
muškátový orech
2 PL
octu Dobrá cena
150 g
nastrúhaného syra
Postup
V hrnci rozohrejeme maslo a orestujeme šalviu, scedíme a šalviové maslo si odložíme na neskôr.
Cviklu nakrájame na mesiačiky a podusíme na šalviovom masle. Dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru. Prilejeme vývar a pomarančovú šťavu a 20 minút povaríme.
Ošúpané zemiaky nakrájame na mesiačiky a povaríme v osolenej vode asi 20 minút.
Gorgonzolu rozdrobíme a orechy nasekáme .
Zemiaky zlejeme, necháme vychladnúť, pridáme mlieko, 100 ml smotany, dochutíme soľou, korením, muškátovým orechom a vyšľaháme.
Podusenú cviklu vyberieme a odložíme bokom.
Vydusenú tekutinu privedieme do varu, pridáme 100 ml smotany a povaríme do zhustnutia. Dochutíme soľou, korením a octom.
Rúru vyhrejeme na 200 °C.
Do štyroch zapekacích misiek rozdelíme cviklu, gorgonzolu a zemiakové pyré. Povrch posypeme nastrúhaným syrom a posekanými orechmi. Pokvapkáme šalviovým maslom a dáme zapiecť do rúry na 15 minút.