Vianočka
Ingredience
750 g
polohrubej múky Dobrá cena
120 g
práškového cukru
soľ
aníz
1
vanilkový cukor
140 g
masla Tradičná kvalita
2
žĺtky vajec Coop PREMIUM
mlieko Mamičkine dobroty
50 g
hrozienok
40 g
mandľových lupienkov
1 kocka
droždia Tradičná kvalita
1 PL
cukru
1 PL
hladkej múky Dobrá cena
130 ml
mlieka Mamičkine dobroty
Postup
Do vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme lyžicu cukru aj múky a necháme na teplom mieste vykysnúť. Aníz rozdrvíme v mažiari najemno a hrozienka namočíme do vody.
Do múky pridáme cukor, soľ, vanilkový cukor a tiež aníz. Do stredu vyhĺbime jamku a vlejeme do nej rozpustené maslo zmiešané so žĺtkami a trochou mlieka. Pridáme kvások a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Do vykysnutého cesta zapracujeme scedené osušené hrozienka a tiež asi 2/3 mandlí. Cesto rozdelíme na 9 dielov a tie vyšúľame na rovnako veľké valčeky. Najprv pletieme zo 4 valčekov a pletenec preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom ešte upletieme vrkoč z troch valčekov a položíme ho na prvý pletenec.
Nakoniec pokračujeme pletencom z 2 valčekov a tie položíme navrch vianočky. Necháme ešte podkysnúť, posypeme zvyšnými mandľami a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C dozlatista. Pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.