Mandarínkovo-marcipánový koláč
Ingredience
100 g
marcipánu
500 g
hladkej múky Dobrá cena
325 g
krupicového cukru
300 g
masla Tradičná kvalita
35 g
mandlí
2 ČL
prášku do pečiva Tradičná kvalita
50 g
ovsených vločiek
125 ml
cmaru
1 bal.
vanilkového cukru
2
konzervy mandarínok
3
vajcia Coop PREMIUM
50 g
kyslej smotany Mamičkine dobroty
Postup
Posýpka: Marcipán natrháme na kúsky, 250 g múky a 125 g cukru zmiešame, 150 g masla nakrájame na kocky. Zmiešame múku s cukrom a maslom, pridáme aj marcipán, posypeme mletými mandľami a spracujeme na posýpku. Odložíme ju do chladu.
Mandarínky scedíme a necháme odkvapkať. 250 g múky zmiešame s práškom do pečiva, pridáme 150 g masla, 200 g cukru, ovsené vločky, cmar aj vanilkový cukor. Pridáme 3 vajcia a 50 g kyslej smotany.
Pripravené cesto nalejeme do menšieho vysokého plechu, navrch rozdelíme mandarínky a jemne ich povtláčame. Navrch rozdelíme aj odloženú schladenú posýpku. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 50 minút.
Pred koncom pečenia môžeme koláč prekryť alobalom, aby posýpka neprihorela. Upečený koláč necháme chladiť 30 minút, potom ho vyberieme z plechu, necháme celkom vychladnúť, nakrájame na kúsky a posypeme práškovým cukrom.