Lístkové škvarkové pagáče
Ingredience
300 g
škvariek
330 g
hladkej múky Dobrá cena
320 g
polohrubej múky Dobrá cena
30 g
droždia Tradičná kvalita
mlieko Mamičkine dobroty
2
žĺtky
50 g
masti Dobrá cena
soľ
1
vajce Coop PREMIUM
Postup
Škvarky zomelieme a premiešame ich so 150 g múky. Do zvyšnej múky dáme kvások pripravený z droždia a 100 ml vlažného mlieka, vmiešame žĺtky, masť, štipku soli a vypracujeme hladké cesto.
Cesto trochu pomúčime, misu prekryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, do stredu vložíme pripravené cesto zo škvariek sformované do tehly. Okraje obdĺžnika preložíme na seba a jemne pritlačíme.
Cesto zľahka rozvaľkáme, opäť zložíme a necháme asi 20 minút odpočívať. Opäť zopakujeme prekladanie a takto postupujeme ešte ďalšie dva razy.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, povykrajujeme pagáčiky, potrieme ich vajcom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme dozlatista.