Hroznový závin
Ingredience
250 g
polohrubej múky Dobrá cena
soľ
30 g
masla Tradičná kvalita
½
vajca Coop PREMIUM
1 ČL
octu
vlažná voda
1 kg
hrozna
200 g
cukru
100 g
strúhanky Dobrá cena
50 g
masla Tradičná kvalita
mletá škorica
Postup
Do múky pridáme roztopené maslo, vajce, soľ, ocot, vlažnú vodu a vypracujeme cesto, ktoré by malo mať polotuhú konzistenciu. Prikryjeme ho zohriatou nádobou a necháme asi 15 minút odležať.
Na pomúčenom obruse cesto najprv trochu rozvaľkáme a potom rukami povyťahujeme do strán. Okraje opatrne odrežeme alebo ich môžeme aj odstrihnúť.
Cesto posypeme strúhankou, umytým a prebratým hroznom, cukrom, škoricou a pokvapkáme roztopeným maslom.
Pomocou obrusu cesto zvinieme a potrieme ho rozšľahaným vajcom zmiešaným s roztopeným maslom. Závin prenesieme na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 25 až 30 minút do zlatohneda.
Upečený závin posypeme cukrom.