Cviklovo-čokoládový koláč
Ingredience
375 g
uvarenej cvikly
300 ml
slnečnicového oleja Coop PREMIUM
5
vajec Coop PREMIUM
275 g
hladkej múky Dobrá cena
3 lyžičky
prášku do pečiva Tradičná kvalita
110 g
kakaa
375 g
cukru
1 balíček
vanilkového cukru
Štipka
soli
Postup
Cviklu nakrájame na kocky a spolu s olejom rozmixujeme ponorným mixérom. Po jednom pridávame a zašľahávame vajcia.
V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, kakao, cukor aj vanilkový cukor a soľ. Pridáme aj cviklovú zmes a vymiešame hladké cesto.
Formu na koláč (srnčí chrbát, dĺžka 30 cm, objem 2,5 l) vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou, nalejeme do nej cesto. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 75 minút. Posledných 20 minút koláč prikryjeme alobalom, aby povrch neprihorel.
Upečený koláč vyberieme a necháme chladiť vo forme asi polhodinu, potom vyklopíme, necháme celkom vychladnúť, nakrájame a posypeme kakaom aj práškovým cukrom.