Bratislavské orechové rožky
Ingredience
500 g
polohrubej múky Dobrá cena
100 g
masla Tradičná kvalita
100 g
bravčovej masti Dobrá cena
vajce Coop PREMIUM
40 g
droždia Tradičná kvalita
250 ml
mlieka Mamičkine dobroty
2
žĺtky vajec Coop PREMIUM
60 g
cukru
soľ
250 g
vlašských orechov
50 g
strúhanky Dobrá cena
250 g
práškového cukru
kôra z citróna ZELOVOC
Postup
Múku spojíme s maslom a masťou. Z droždia, mlieka a cukru vymiešame kvások a necháme ho vykysnúť. Do múky pridáme kvások aj žĺtky, ešte soľ a vypracujeme hladké cesto.
Z práškového cukru a vody vymiešame a uvaríme hustý sirup, pridáme doňho mleté orechy, strúhanku aj citrónovú kôru.
Pripravené cesto rozdelíme na 3 časti a každú časť ešte rozdelíme na 10 až 12 dielikov. Každý dielik rozvaľkáme na kruh veľký asi ako dlaň, do stredu dáme trochu plnky a zvinieme do rožka. Takto spracujeme všetko cesto. Rožky poukladáme na plech, potrieme vajcom a necháme ešte hodinu kysnúť.
Rožky pečieme pri teplote 200 °C asi 10 minút.