Abovské bobaľky
Ingredience
1 kg
polohrubej múky Dobrá cena
mlieko Mamičkine dobroty
100 ml
oleja Coop PREMIUM
2
vajcia Coop PREMIUM
2 kocky
droždia Tradičná kvalita
kryštálový cukor
200 g
maku Tradičná kvalita
100 g
masla Tradičná kvalita
Postup
Na kvások rozdrobíme do vlažného mlieka droždie, pridáme cukor, trošku múky a necháme v teple vykysnúť.
Do preosiatej múky pridáme vajcia, trochu mlieka, štipku soli, kvások a olej. Vypracujeme hladké cesto a necháme v teple vykysnúť.
Na pomúčenej doske rozdelíme cesto na viac častí, každú nakrájame na rovnako veľké kúsky a vyšúľame valčeky (bobaľky), ktoré poukladáme na vymastený plech. Pečieme pri teplote 180 °C dozlatista.
Na druhý deň polejeme bobaľky horúcou vodou, scedíme, polejeme maslom a posypeme makom a cukrom.