Postup
Tekvicu umyjeme (nešúpeme), vydlabeme vnútro a aj so šupkou ju nakrájame na malé kúsky.
Rúru si predhrejeme na 200 °C.
Plech vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň pripravenú tekvicu a celé strúčiky neošúpaného cesnaku. Všetko jemne pokvapkáme olivovým olejom a pečieme približne 15 minút do zmäknutia. Občas premiešame (aby tekvica neprihorela).
Využijeme čas, kým sa tekvica upečie, a zatiaľ si uvaríme cestoviny. Pri varení postupujeme podľa návodu na obale (záleží od druhu zvolených cestovín).
Na olivovom oleji osmažíme trošku cesnaku, zalejeme smotanou na varenie a necháme zovrieť.
Z rúry si vytiahneme plech, upečený cesnak ošúpeme a spolu s časťou tekvice ho pridáme do smotanovej omáčky. Povaríme spolu ešte približne 5 minút, aby sme zredukovali hustotu omáčky. Takto pripravenú omáčku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou, muškátovým orieškom a asi 2 – 3 lyžicami bieleho balzamikového octu (množstvo závisí od toho, aká je tekvica sladká).
Na záver môžeme všetko zmiešať dokopy – uvarené cestoviny, pripravenú omáčku a kúsky opečenej tekvice. Servírujeme s nastrúhaným parmezánom a jemne pokvapkáme tekvicovým olejom.