Postup
Do hrnca na polievku dáme koleno (môžeme použiť aj údenú šunku s kosťou alebo iný kus údeného mäsa) cibuľu nakrájanú na štvrtinky, nahrubo pokrájanú mrkvu a zeler.
Všetko zalejeme 2,5 litrom studenej vody. Na silnom ohni necháme zovrieť a pozbierame všetku penu.
Pridáme bobkový list, petržlenovú vňať, šalviu, klinčeky a celé čierne korenie.
Oheň zmiernime (varič prepneme na nižší stupeň), aby sa polievka len slabo varila, hrniec prikryjeme a varíme približne 2 hodiny.
Keď je polievka hotová, precedíme ju a vyberieme mäso.
Necháme ju vychladnúť a z povrchu pozbierame všetok tuk.
Potom ju znova zohrejeme a chvíľu povaríme.
Podávame aj s nakrájaným mäsom.