Cviklu môžeme použiť minimálne na dva spôsoby – surovú, pričom si z nej odšťavíme fresh a na fašírky použijeme len fresh „zostatky“, čiže dužinu z nej. Alebo varenú, placky budú chutiť inak. Odporúčame vyskúšať oboje.
Ak použijeme uvarenú a vychladnutú cviklu, nakrájame ju na mini rezančeky alebo nastrúhame na strúhadle. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku (šalotku, pažítku a nastrúhanú mrkvu). Postupne pridáme múku, olej a všetko dobre premiešame, kým sa suroviny nespoja do hutnej masy. To isté spravíme, ak použijeme len dužinu cvikly. Zmes osolíme, okoreníme a dochutíme bylinkami podľa potreby. Zo zmesi vytvarujeme malé fašírky, ktoré môžeme obaľovať v ovsených vločkách, a buď ich opečieme na panvici na olivovom oleji, alebo ich necháme zapiecť v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút. Plech môžeme vystlať papierom na pečenie a pokvapkať olivovým olejom. K fašírkam sa pripraví dresing. Rastlinný jogurt zmiešame s bylinkami, nakrájanou cibuľkou a nastrúhaným cesnakom. Dochutíme soľou a korením.