V hrnci si zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a restujeme do zlatej farby. Pridáme očistenú bielu špargľu nakrájanú na kocky a očistené zemiaky tiež nakrájané na kocky. Restujeme, až kým sa špargľa a zemiaky trochu neopečú. Pridáme bobkový list, soľ a mleté čierne korenie. Pridáme cukor a karamelizujeme. Zalejeme vínom, privedieme k varu a chvíľu varíme, kým sa nevyparí alkohol. Ďalej prilejeme vývar, varíme na miernom ohni, pokiaľ sa zelenina nerozvarí. Na záver pridáme smotanu na šľahanie a varíme ďalších 15 minút.
Polievku odstavíme, rozmixujeme do hladka a dochutíme.
Zelenú špargľu očistíme a nakrájame na cca 3 cm valčeky. Osolenú vodu privedieme k varu, vložíme špargľu a varíme cca 1 - 2 minúty. Vyberieme a prudko ochladíme.
Vodu s octom a soľou privedieme k varu a stíšime oheň. Vytvoríme vír a pomocou naberačky opatrne vložíme rozbité vajce. Varíme cca 5 - 6 minút podľa potreby, aby bolo vajce v strede tekuté. Vajce vyberieme a vložíme do studenej vody.
Na záver do taniera naberieme polievku, vložíme vajce a zelenú špargľu a na tenko nakrájanú jarnú cibuľu.