Postup
Vo veľkej miske zmiešame 50 ml vlažného rastlinného mlieka s rozdrobeným droždím, cukrom a 1 PL múky. Jemne premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 10 minút pracovať, kým nám nevznikne kvások.
Kvások vmiešame do zvyšku múky, pridáme zvyšok rastlinného mlieka, soľ a počas približne 10 minút miesenia vypracujeme na nelepivé cesto. To následne necháme v zakrytej miske kysnúť približne 40 - 60 minút na teplom mieste až do zdvojnásobenia objemu.
Cesto opäť krátko premiesime a necháme ešte 5 - 10 minút pracovať zakryté na doske. Následne ho naporcujeme a vložíme do vymasteného parného hrnca, kde ho necháme pariť sa 20 - 25 minút.
Tempeh nakrájame na približne 1 cm kocky a odložíme bokom. Ak použijeme sójové kocky, tie treba zaliať vriacou vodou, ochutiť soľou, korením, nechať napučať a pred ďalším použitím najskôr vyžmýkať. Z kapusty vyžmýkame vodu do misky (budeme ju ešte používať) a rozkrájame ju na menšie kusy.
Cibuľu orestujeme v hlbokom hrnci na rozpálenom oleji a taktiež nadrobno nakrájaný cesnak. Následne poprášime sladkou paprikou, mletou rascou a premiešame. Krátko restujeme, aby nám paprika nezhorkla, pridáme kapustu a restujeme ďalšie minúty. Pridáme tempeh, korenie, bobkový list, a podľa potreby dosolíme. Zalejeme vodou tesne po vrch kapusty a dusíme približne 40 minút, až kým kapusta nezmäkne. Priebežne kontrolujeme a podľa potreby podlievame vodou.
Po zmäknutí kapusty pridáme rastlinnú smotanu a necháme pár minút prejsť varom. Na záver dosolíme a dokoreníme podľa potreby a dolejeme odloženú vodu z kapusty, necháme prevrieť a odstavíme z plameňa.
Podávame s čerstvou knedľou.