Postup
Hlivu umyjeme a nakrájame na prúžky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme v hrnci na masti. Pridáme hlivu a sprudka orestujeme. Prisypeme rascu, mletú papriku, sušený majorán, prelisovaný cesnak, pretlak, soľ, čierne korenie a premiešame. Podlejeme vývarom a dusíme pod pokrievkou 15 – 20 minút.
Múku nasypeme do hrnčeka a premiešame s trochou tekutiny z guláša. Miešame, kým sa nespoja. Vlejeme do guláša a za stáleho miešania povaríme, kým guláš nezhustne. Dochutíme soľou, korením a posypeme čerstvým majoránom.
Knedle:
Suché žemle, alebo rožky nakrájame na kocky. Vložíme do väčšej misy. Prelejeme horúcim mliekom.
Cibuľu nakrájame nadrobno. Na masle alebo oleji opečieme do sklovita, potom odstavíme. Pridáme 1 - 2 PL nakrájanej petržlenovej vňate, aby sa rozvoňala v teplom tuku.
Ku zmäknutým kockám pridáme 2 rozšľahané vajcia, cibuľu s petržlenom. Podľa chuti posolíme, pokoreníme, pridáme muškátový oriešok. Masu dobre premiešame rukami - postupujeme v mise od dna nahor, aby sa všetko dobre prepojilo. Ak by bolo cesto veľmi lepkavé, pridáme trochu polohrubej alebo hrubej múky.
Mokrými rukami formujeme knedle veľkosti marhuľových, alebo menšej tenisovej loptičky. Dobre postláčame a zaguľatíme. Knedle dávame do mierne vriacej vody a varíme cca 20 minút bez pokrievky.