Postup
Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme ich vychladnúť. Môžeme ich ponoriť do studenej vody, kým si pripravujeme cesto. S múkou šetríme - pokiaľ jej dáme veľa, guľky budú tvrdé.
Do misky vysypeme múku, štipku soli, cukor a jednu lyžicu oleja. Suché ingrediencie premiešame, do misky nastrúhame ošúpané a vychladnuté zemiaky. Rukami vypracujeme hladké cesto. Z toho potom trháme kúsky, do ktorých vložíme ovocie a vytvarujeme guľku.
Cesto by malo byť mierne lepivé, aby sa dalo pekne spojiť.
Keď sa nám varí voda, pridáme štipku soli a pripravené guľky vložíme do hrnca. Je dobré s nimi pohnúť, aby sa neprilepili na spodok hrnca. Keď gule vyplávajú na povrch, pár sekúnd ich ešte necháme prevariť, aby sme nemali surové cesto a môžeme ich vybrať sitkom. Po vybratí ich prepláchneme studenou vodou.
Na troške oleja si osmažíme strúhanku s cukrom a po chvíli pridáme guľky, ktoré takto poopekáme a spojíme so strúhankou. Hotové guľky podávame posypané práškovým cukrom.