Postup
Korpus:
Z múky, masla, vajca, vody a soli vymiesime hladké nelepivé cesto. Cesto má byť pekné, lesklé a má dobre držať pokope. Zabalíme ho do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky odpočinúť. Cesto vyberieme z chladničky, necháme povoliť, položíme na papier na pečenie a preložíme ďalším kusom papiera na pečenie. Vyvaľkáme kruh asi o 3 cm väčší ako je naša forma na pečenie a hrubý cca 3 mm. Jeden papier dáme preč. Cesto prenesieme do formy tak, aby bol papier na spodku. Boky pritlačíme a vyformujeme, aby boli po okraj formy. Nadbytočný papier odstránime. Korpus popicháme vidličkou a opäť zakryjeme papierom na pečenie. Zasypeme suchou fazuľou. Pečieme 10 minút pri 170 °C.
Plnka:
Cuketu prekrojíme pozdĺžne na ¼. Vyrežeme dužinu a nakrájame na kocky. Na rozohriatej panvici prudko opečieme a vložíme do misy. Slaninu nakrájame na kocky a tiež opečieme a vložíme do misy k cukete. Vymiešame vajcia, smotanu na šľahanie, soľ, korenie a pridáme do misy k cukete a slanine. Jemne premiešame. Zmes vylejeme rovnomerne na korpus a navrch rozdrvíme nivu. Pečieme cca 40 - 50 minút na 150 °C. Koláč je hotový vtedy, keď sa pri jemnom potrasení vlní ako puding. Vyberieme z grilu/rúry a necháme chvíľu odpočívať.
Tekvica:
Tekvicu rozrežeme na polovicu, vyberieme jadierka a očistíme od šupky. Nakrájame na mesiačiky. Takto pripravenú tekvicu osolíme, posypeme korením a pridáme olej. Pečieme z každej strany do mäkka alebo polomäkka, ako máme radi.
Pesto:
Orechy opečieme na panvici. Do mixéra pridáme opečené orechy a všetky ostatné ingrediencie okrem petržlenovej vňate. Všetko rozmixujeme, pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Podávame k opečenej tekvici.