Postup
Jablká rozštvrtíme, olúpeme, zbavíme jadrovníkov, prekrojíme ešte na polovice a premiešame v mise s citrónovou šťavou.
300 g čokolády nasekáme a spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Necháme za občasného premiešania asi 10 minút chladnúť. Gaštanové pyré nastrúhame. Orechy nasekáme nahrubo.
Múku zmiešame s práškom do pečiva, vajcia rozšľaháme. Čokoládu dáme do veľkej misy, pridáme cukor aj vanilkový cukor, soľ, vajcia, 150 g orechov a múku. Metličkou všetko spolu vymiešame na hladké cesto. Ak by bolo cesto príliš husté, môžeme ho zriediť niekoľkými lyžicami mlieka alebo smotany.
Plech vymastíme, nalejeme doňho pripravené cesto a navrch rozdelíme olúpané, nakrájané jablká. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 40 až 45 minút. Koláč vyberieme z rúry a necháme na mriežke chladnúť aspoň 3 hodiny.
100 g čokolády a kokosový tuk spolu so smotanou rozpustíme vo vodnom kúpeli na miernom ohni a necháme asi 10 minút odstáť, potom pomocou lyžice nastriekame na koláč a necháme ďalej ešte aspoň hodinu chladnúť.