Postup
Slaninu nakrájame na pásiky, cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky. Vo veľkom pekáči opečieme bez tuku slaninu dochrumkava a vyberieme ju. Do pekáča pridáme masť, po častiach opečieme nakrájané mäso na guláš a zas ho vyberieme. Vo výpeku opečieme cibuľu a dáme späť mäso, ochutíme soľou, korením a opečieme aj s paradajkovým pretlakom.
Zalejeme červeným vínom, 3 minúty povaríme a potom zalejeme 750 ml vody. Dochutíme soľou, korením, cukrom a pridáme aj bobkový list. Prikryté na miernom ohni varíme približne 2 hodiny.
Huby očistíme a nakrájame. V panvici rozpustíme maslo, pridáme aj olej a opečieme na ňom huby, dochutíme soľou a korením.
Pred dovarením pridáme do guláša opečené huby aj brusnice, jemne premiešame a servírujeme napríklad s knedľou alebo so širokými rezancami.