Postup
Z múky, masla, vajca, mlieka, štipky soli a prášku do pečiva vypracujeme hladké cesto. Cesto sa nesmie lepiť (vypracujeme ho ručne alebo pomocou kuchynského robota).
Pripravené cesto preložíme na pomúčenú dosku a necháme ho chvíľu odpočívať.
Zatiaľ si pripravíme náplň a predhrejeme rúru na 200 °C. Veľký plech vystelieme papierom na pečenie.
Jabĺčka ošúpeme, nastrúhame (nahrubo) a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme k nim kryštálový a škoricový cukor, hrozienka (môžeme ich predtým spariť vriacou vodou) a všetko spolu dobre premiešame.
Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla, na ktorom opečieme strúhanku. Keď má zlatistý nádych, odstavíme ju.
Cesto rozdelíme na 4 časti a postupne vyvaľkáme natenko (cesto musí byť pružné, aby sa netrhalo).
Každý plát cesta posypeme lyžicou opečenej strúhanky a rovnomerne navrstvíme jablkami (na každú časť cesta dáme štvrtinu pripravených jabĺk). Šťavu z jabĺk vytláčame len mierne, pretože chceme, aby štrúdle boli šťavnaté.
Do plnky môžeme pridať aj mletý mak, v tom prípade stačí jablká posypať makom. Okraje cesta zahneme dovnútra a cesto zavinieme.
Štrúdle poukladáme na plech a potrieme rozpusteným maslom. Pečieme približne 30 až 35 minút dozlatista.
Po upečení ešte horúce štrúdle potrieme mliekom. Necháme ich na plechu vychladnúť a pred nakrájaním posypeme práškovým cukrom.