Postup
Z droždia, mlieka a štipky cukru vymiešame kvások a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Do misy dáme múku, maslo, cukor, štipku soli, kvások a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme kysnúť asi 45 minút.
Na makovú plnku zohrejeme mlieko s maslom, postupne primiešame krupicu. Keď zmes zhustne, primiešame rum, cukor, mak a odstavíme.
Na tvarohovú plnku vyšľaháme žĺtky s kryštálovým aj vanilínovým cukrom a s maslom. Postupne pridáme mlieko, tvaroh, maizenu, kôru a šťavu z citróna aj hrozienka.
Hlboký plech vymastíme a rozložíme doňho rozvaľkané vykysnuté cesto. Naňho natrieme makovú plnku a poukladáme olúpané a na mesiačiky nakrájané jablká.
Na jablká natrieme tvarohovú plnku a koláč pečieme pri 180 °C asi 45 minút.